EN

Tuzla, grad na zrnu soli

Nekada dio Panonskog mora, a danas grad sa 120.000 stanovnika, Tuzla potiče iz neolitskog perioda. U srednjem vijeku ovaj grad se zvao Salinae, što je na rimskom jeziku značilo „Grad soli“.

Krajem trinaestog i početkom četrnaestog vijeka, tadašnji hrvatsko-ugarski vladari ovo su područje nazvali Soli. Dolaskom Osmanskog carstva, krajem petnaestog i početkom šesnaestog vijeka, naziv Soli mijenjaju u Tuzla (turski Tuzla- rudnik soli). 

Danas je Tuzla privredno središte Tuzlanskog kantona/županije. Obiluje energetskim i mineralnim sirovinama, kao što su ugalj i sol, koja su već od davnina odredila pravac razvoja tuzlanske privrede.

U proteklom periodu Tuzla je postala i turistički grad, kada je 2003. godine napravljeno prvo Panonsko jezero, 2008. godine drugo, a 2012. treće. Na mjestu gdje je dugogodišnje eksploatisanje soli dovelo do intenzivnog slijeganja tla, sada se nalazi kompleks jedinstvenih slanih jezera u Evropi koja se nalaze u srcu grada.

Više informacija o Panonskom jezeru na panonika.ba


Šetajući Tuzlom, nezaobilazna atrakcija je i šetalište Slana Banja koje se nalazi u neposrednoj blizini Panonskih jezera i predstavlja svojevrsnu oazu za sportiste i rekreativce. Tuzla ima i nekoliko trgova, te Gradski park, koje trebate vidjeti, popiti točeni Tuzlanski pilsner, lokalno pivo, te uživati u odličnoj atmosferi lokalnih ugostitelja.

Muzej Istočne Bosne je svakako nešto što ljubitelji kulturno-istorijske baštine trebaju posjetiti. Postoji od 1947. godine i ima više od 30.000 eksponata od kojih su neki stari i 7.000 godina. Najveću atrakciju u posljednje četiri godine predstavlja Zoološki vrt, koji je smješten nadomak grada, na Bosanskoj poljani. Zoo vrt je poklon tuzlanske kompanije Bingo gradu Tuzla. Sa restoranom Ringišpil, najvećom zatvorenom dječijom igraonicom i rođendaonicom u gradu, te više od 350 životinja, ovaj park predstavlja omiljenu lokaciju za uživanje u slobodnom vremenu s porodicom i prijateljima.

Više informacija o turističkim atrakcijama pročitajte na stranici tztz.ba


Najveći shopping mall u ovom dijelu BiH, Bingo City Center, mjesto je porodične zabave i sjajnog shoppinga.

Više informacija o shoppingu, pročitajte na bingocitycenter.ba

Tuzla ima Međunarodnu zračnu luku koja je udaljena 13 km od centra grada.